< Syndicat d'Initiative d'Ittre - Welkom

Museums

De Museum-Smidse

Een plaats te ontdekken.

Het museum - smidse is zonder twijfel het meest gekende "juweeltje" van onze toeristische aantrekkelijkheden. Sinds 1958 worden er geleide bezoekengeorganiseerd. Het bezoek is opgebouwd rond een video opname, die op duidelijke manier en stapsgewijs de evolutie van het beroep van smid uitlegt.
De smidse dateert van het begin 18e eeuw zoals aangeduid op het embleem in gebeeldhouwde steen "Louis Cordie 1701"
Met een oud gebruik uit Schotland als voorbeeld, worden jonggehuwden en jubilarissen er vergast op een kleurrijke plechtigheid Rode loper, passende muziek, smid met lederen voorschoot Aan het einde van de plech-tigheid wordt aan de jong-gehuwden een hoefijzer, en "Het recept "

Waarom zegt men museum - smidse en niet museum van het smeed - ambacht?
Het gaat hier inderdaad niet om een museum gewijd aan de smeedkunst, met uitstalling van verzamelde werktuigen, doch wel degelijk om een echte smidse in werking gebleven tot in 1957. Zij heeft de bijzonderheid de werktuigen, gebruikt door de laatste smid, intact bewaard te hebben. Zo kunt u nu nog zijn oude pijp en twee borrelglaasjes, "gendarmen" gedoopt, aanschouwen.

Forge en activité

Museum-Smidse
De smidse is open op zondagen tussel de 15 april en eind september van 14h tot 17h.

Tarief : 1 euro

Bezoek op afspraak voor groepen van 15 mensen : 10 euros 

Bijkomende inlichtingen:
Syndicat d'Initiative d'Ittre
Tel/Fax : +32 (0)67 64.87.74


Het Folklore Museum

M. Cayphas
rue Basse 14
1460 Ittre
Téléphone : +32 (0)67 64.68.32

Bezoek op afspraak op zondagen tussen april en september.

  Gevestigd in een oude brouwerij, waarvan de woonvertrekken stam-
men uit 1575, is dit museum tevens het oudste huis van het dorp.
Het bevat onder andere een schaal-model van de vroegere brouwerij, werktuigen en instrumenten gebruikt door de brouwers van voorheen: bierpompen, schuimspaan, meng-spanen alsook voorwerpen die niets met elkaar gemeen hebben, zoals de haan die vroeger de toren van de Sint-Remigius kerk sierde en het blazoen van de boogschutters van Ittre.
.